This slideshow requires JavaScript.

Jeśli miałabym napisać co lubię najbardziej, to obok lata i wygrzewania się na słońcu, na pewno byłyby midye dolmalar czyli faszerowane malże! İm świeższe tym lepsze, więc najsmaczniejsze są tylko nad morzem. İ tam najlepiej smakują. İ tam najłatwiej je znaleść. Przy każdej nadmorskiej promenadzie znajdzie się Midyeci (sprzedawca midye) ze swoim małym stoliczkiem,wielką tacą małży i cytryn, krzykiem co jakiś czas zachęcający do kupna. Czasami zdarzają się chłopcy, którzy chodzą po promenadzie lub plaży szukając klientow… znalazłszy glodnych, rozkładają stoliczek i w szybkim tempie otwierają małże serwując je na talerzu. Pycha! Bardzo mi tego brak… w Eskişehir midye nie pachną, nie smakują już tak intensywnie morzem i są kilka razy droższe… (w İzmirze 1 midye kupi się już za 30 gr , w Eskişehir za 1 zl i to szalenie małe). Postarałam się znaleść przepis na midye, choć przyznam się szczerze, ja zawsze jem gotowe i najlepiej nad morzem:)

Składniki:

  • 25 sztuk dużych czarnych małż w muszlach,
  • 1 szklanka ryżu (na każdą ostrygę przypada jedna łyzeczka ryżu),
  • pół szklanki oleju,
  • 3 cebule,
  • pół lyżki orzechów pinon oraz suszonych czarnych porzeczek,
  • 6-7 ”gałązek” pietruszki i kopru,
  • 1/3 łyżeczki suszonej mięty, soli i cukru,
  • troszkę cynamonu, pieprzu, pimentu,
  • pół cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Małże mocno posyp solą i odczekaj 2 godziny.
  2. Drobno pokrajaną cebulę, koperek, pietruszkę, cam podsmaż w oleju na małym ogniu. Dodaj umyty ryż.
  3. Dolej 1 szklankę wody i smaż pod przykryciem, aż wyparuje. Zdejmij z ognia. Następnie odczekaj 10-15 min.
  4. Dodaj mięte, sól, cukier, cynamon, porzeczki, pieprz, piment i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw.
  5. Wyczyszczone, dokładnie umyte muszle małż otwórz nożem. Następnie należy wypłukać wnętrze, wyciąć niejadalne partie przypominające ”piórka”.
  6. Tak oczyszczone małże nadają się do wypełnienia farszem wcześniej przygotowanym.
  7. Wypełnione farszem małże układamy w garnku, następnie przykryj je ciężką metalową przykrywką tak, żeby pod jej ciężarem w trakcie gotowania małże ponownie sie zamknęły. Dodaj szklankę wody i gotuj na średnim ogniu, aż woda wyparuje.
  8. Następnie dodaj filiżankę ekspresso (ok 5-6 łyżek) białego wina. Gotuj jeszcze 5-10 min. Nie zdejmuj pokrywki, odczekaj aż ostygną.
  9. Serwuj otwrte tak jak na zdjeciu (podsuwając jedną muszlę miedzy drugą a farsz. Muszla ta będzie służyła nam jako łyżka). Najlepiej smakują skropione cytryną.
  10. Smacznego!
  11. Ważne jeśli kupujecie swieże małże – tuż przed gotowaniem muszą być żywe (jak delikatnie otworzycie muszle powinny się poruszyć)!
About these ads