„Kotleciki” ze szpinaku (Ispanak Kökü Mücveri):

Składniki:

  • 1 kg liści szpinaku,
  • 2 cebule,
  • 2 – 3 łyżki stołowe mąki,
  • 3 jajka,
  • nać pietruszki i świeży koperek,
  • sól, pieprz,
  • olej słonecznikowy lub oliwa z oliwy do smażenia.

Sposób przyrządzania:

  1. Dobrze umyte liście szpinaku (najlepiej z łodygami) ugotuj na małym ogniu z 1/4 szklanką wody (w garnku pod przykryciem). Jak liście zmiękną pod wpływem pary, wyłóż je, ostudź i wyciśnij z nich resztę wody.
  2. Zmieszaj ze sobą drobno pokrajaną cebulę, szpinak, koperek, pietruszkę, dodaj jaja, sól, pieprz i mąkę.
  3. Na rozgrzaną potelnię nakładaj (najlepiej łyżką) kotleciki i smaż, aż nie zbrązowieją.
  4. Użyj papierowych ręczników w celu odtłuszczenia usmażonych kotlecików.

Smacznego!