Sade pilav, czyli ryż jako samodzielne danie.

Umiejętność ugotowania dobrego ryżu jest sztuką trudną. Dziś zdradzę Wam kilka przepisów na wyśmienity ryż. Sposób gotowania jest niezwykle ważny, a podążając za kilka prostymi wskazówkami przyrządzicie ryż, który sam w sobie może być smakowitym, samodzielnym daniem (i doskonalym sposobem na pusty żołądek i lodówkę).

Sade Pilav

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu,
  • 3 szklanki wody,
  • bulion lub kostka rosołowa,
  • sól, 4 łyżki oleju.

Sposób przyrządzenia:

  1. Ryż moczymy w wodzie 20-30 minut, posolony 2 łyżeczkami soli. Następnie płuczemy go pod bierzącą wodą.
  2. Odcedzony ryż smażymy w garnku (najlepiej głębokim, teflonowym), aż ziarenka się zeszklą.
  3. Dolewamy 3,5 szklanki wrzątku z rozpuszczoną kostką rosołową. Przykrywamy (proponuję szklaną przykrywkę, gdyż można obserwować ryż bez konieczności jej podnoszenia) i gotujemy 2-3 min na średnim ogniu, następnie zmniejszamy na najmniejszy. Gotujemy, aż woda zostanie wchłonięta przez ryż, a powietrze wydostające się z dna garnka zacznie tworzyć małe rowki. Po ugotowaniu, wyłączamy i odkładamy ryż na bok na 10 minut (wciąż pod przykryciem).
  4. WAŻNE:
  • Przez cały proces gotowania nie podnosimy przykrywki, nawet w celu wymieszania ryżu!
  • Koniecznie należy zachować proporcje ryżu i wody. Nie otwierajcie garnka w celu dolania wody.
  • Ogień jak najmniejszy – wtedy nasz ryż się nie przypali (pomocny jest też teflonowy garnek).
  • Cierpliwości:) Ryż będzie się długo gotował.

***

  1. Można też ulepszyć ten przepis, dodając 2 cebule, pomidora, płaską łyżeczkę cukru i sok z cytryny:
  • Startą na tarce cebulę smażymy w garnku. Jak się zarumieni, dodajemy startego pomidora i cukier, a następnie odcedzony ryż. Smażymy.
  • Do bulionu dodajemy sok z cytryny, zalewamy ryż i gotujemy pod przykryciem jak wyżej.

Najlepiej ryż ten samkuje z jogurtem (koniecznie posolony, bez cukru, proponuję grecki lub Zott).

Smaczego!

P.S. Właśnie ugototwłam pilav i wyszedł cudownie! Tym razem dałam mniej wody (1 i 1/4 tyle co ryżu) oraz przecier pomidorowy i acı ezme (o nim w innym wpisie).