This slideshow requires JavaScript.

Dzisiaj danie, które jest typowe dla tureckiej, a może nawet śródzimnomorskiej kuchni. Pryczki faszerowane ryżem. Warto pamiętać (jeśli chce się ugotować dużą różnorodność dań w prosty sposób:) farsz ten można wykorzystać do innych wersji tego dania, używając np.: liści winogron, kapusty; pomidora, bakłażanu lub cukini. Moim zdecydowanym faworytem są yaprak sarması, czyli te z liśćmi winogron. Najlepsze są szczuplutkie, zawinięte z małą ilościa farszu, o grubości małego paluszka, ale dłuższe:)

Składniki:

  • 18 – 20 średniej wielkości papryk,
  • 2 szklanki ryżu (na każdą paprykę łyżka ryżu),
  • 7 – 8 cebul,
  • 1 łyżka orzechów pinon (çam fıstığı)
  • 2 łyżki suszonych czarnych porzeczek (kuş üzümü, czyli ptasie winogrona),
  • pół wiązki pietruszki i koperku,
  • sól, pieprz, 1/3 łyżeczki cynamonu, cukru, zmielonego pimentu,
  • cytryna,
  • pomidor,
  • oliwa z oliwy.

Sposób przyrządzenia:

  1. Wypłucz dobrze ryż i zamocz go na 20 minut w pololonej wodzie.
  2. Drobno pokrajane: cebula, łodygi kopru i pietruszki orzaz orzechy lekko podsmaż (w przypadku wersji z bakłażanem lub pomidorem, możecie dodać wnętrzości do farszu). Następnie dodaj ryż i smaż go.
  3. Dodaj dwie szklanki wody i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, aż woda nie wsiąknie w ryż. Odczekaj 10 – 15 min. po ugotowaniu, nie podnosząc przykrycia.
  4. Następnie dodaj przyprawy, sok z cytryny, drobno pokrajany koper i pietruszkę (liście), cukier oraz winogrona i wymieszaj.
  5. Otwórz papryki, ucinając ich wirzch na „kapelusik”, próżnij je. Jako „kapelusika” można też użyć pomidora. Wypełnione farszem papryki wstaw do garnka, zalej szklanką wody i gotuj na małym ogniu, aż woda wsiąknie w ryż. Serwuj na zimno najlepiej z jogurtem, sokiem z cytryny i sokiem z granatu.

Przepis ten można urozmaicić dodając np. kaszy bulgur, zamiast ryżu, lub posyując żółtym serem pod „kapelusikiem” :P