This slideshow requires JavaScript.

Sahlep na zimne dni

Na zimne zimowe poranki popołudnia i wieczory gorąco polecam rozgrzewający salep (tur. sahlep, arabs. سحلب saḥlab, azer. səhləb). Jest to napój przyrządzany ze sproszkowanych bulw storczyka meskiego ugotowanych z mlekiem. Posiada charakterystyczny korzenny smak i aromat, doskonale komponujący się z mlekiem i cukrem. Często doprawiany cynamonem. Spokałam się z zaleceniami dodania skórki cytryny, aczkolwiek sama nie sprobowałam (jeszcze).  Proszek salepowy dodaje sie takze do budyniu, lodów. Z racji na rozgrzewające właściwosci storczyka, polecano salep małżeństwom chwilowo oziębłym. Także drodzy Panowie i Panie w sytuacjach trudnych, przed ostatecznymi rozwiązaniami proszę sprobować kurację salepową!!!

Wraz z pierwszymi przymrozkami (proszę zważyć na względność pojęcia zimno, zima zimie nie równa:) w kawiarniach, restauracjach pojawiają się wielkie metalowe samowary, w których sporządza się i przetrzymuje salep. Mała filiżaneczka nigdy nie zaszkodzi (chociaż w moim przypadku gł. ze względu na smak, niz wyziębienie… bo ciężko temp. +5st C nazwać zimną), szczególnie, że salep zrobiony profesjonlnie jest nieporownanie lepszy od tego z torebki.

Co zaskakujące, salep, a właściwie napoje podobne do salepu, były znane juz w starożytnym Rzymie pod nazwą satyrion i priapiscus. Upowszechnił się początkowo w Turcji i na Bliskim Wschodzie, a następnie także w krajach Europy Zachodniej, zanim upowszechniła się kawa i herbata! Napój był popularny w XVII i XVIII w. w Anglii – niejaki dr Percival zalecał, aby dodawać proszku salepowego zamiast cukru do pieczenia słodkiego pieczywa. W Anglii podawano salep (saloop) aromatyzowany kwiatem pomarańczy i wodą różaną. Sprzedawcy salepu byli powszechnym zjawiskiem w chłodne dni zarówno na ulicach Londynu, jak i Stambułu. Aytoun Ellis w swojej Historii kawiarni określa salep mianem kawy dla ubogich, cenionej przez tych, dla których cena filiżanki kawy była zbyt wysoka[3]. Kiedyś za najbardziej aromatyczny uważano salep przygotowywany z dzikich storczyków, z czasem zaczęły dominować storczyki uprawiane. Szczególnie ceniono salep pochodzący z regionu Kahramanmaraş w Turcji, wyróżniający się specyficznym aromatem.