Jak zwykle wieczorem siedzimy wspólnie przed telewizorem, właśnie są reklamy… ja pakuję moje książki i wypełniam już setną lukę w ćwiczeniach gramatyki, wpisując poraz kolejny -mişim, -miştir, -miş i inne misie, Songül głęboko zaczyna się zastanawiać.

Kuşum (mój ptaszku) co jutro gotujemy…? no nie wiem…. A co powiesz na zupę jogurtową?

Zupa jogurtowa  – yoğurt çorbası to świetny pomysł!

Niesłychanie prosta, jedynym problemem może tylko być zakupienie odpowiedniego jogurtu, by się udało (spróbujcie te greckie lub zott. Turecki jogurt jest troszkę inny od polskiego).

Skladniki:

  • mała miseczka jogurtu (albo jedno opakowanie 400g),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 l wody (tak by zupa była płynna),
  • kostka rosołowa,
  • 3 łyżki ryżu,
  • sól, sucha mięta, olej i ususzona zmielona ostra papryka.

Rozrabiamy mąkę w zimnej wodzie z jajkiem i jogurtem (jeśli zaczniecie z mała ilością wody to nie będziecie mieli grudek). Gotujemy na małym ogniu, nieustannie mieszając. Dodajemy ryż i gotujemy, aż on nie zmięknie. W razie gdy zupa wyjdzie nam za gęsta  dodać wody i ponownie zagotować, jeśli będzie za płynna, pogotować chwilkę dłużej.

Serwowawać na zimno lub gorąco, z cytryną.

Na zdjęciu dodatkowo haşhaş ekmeği, o którym innnym razem…