(Etli) Kuru Fasulye, czyli biała fasola (z mięsem) w sosie pomidorowym.

Jedno z najbardziej popularnych, a może właściwiej rzec pospolitych dań tureckiego stołu. Tak jak döner’y i kebap’y (kebap zamienia się w kebabı gdy chcemy określić, np. adana kebabı) królują na ulicy. Oczywiście niedłącznie z kuru fasulye podawany jest pilav i jogurt i tak też najlepiej smakuje.

Najsamczniej, najzdrowiej i najszybciej przyrządza się je w garnku ciśnieniowym. W Turcji każda szanująca się Pani Domu taki garnek posiada (:

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli,
  • 300 gr. owczego mięsa  lub cielęciny z kością (jak wiadomo w Turcji wieprzowina jest (zabronionym) rarytasem, inne mięsa w Polsce drogie, tutaj maję bardzo przystępne ceny. Jeśli chcecie wegetarianńską wersję, zamiast mięsa dajcie kostkę warzywną – smakuje równie dobrze:),
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 cebule, 2 łyżki czosnku,
  • 2 zielone ostre papryczki (sivri biber),
  • 2 pomidry lub pół łyżki przecieru pomidorowego,
  • sól i cukier.

Sposób przyrządzenia:

  1. Dzień przed planowanym gotowaniem zalej fasolę w wodzie.
  2. Następnego dnia ugotuj je na półmiękko w dużej ilości wody.
  3. Podsmaż mięso, drobno pokrajaną cebulę, czosnek, paprykę w oleju. Dodaj starte pomidory lub przecier. Wymieszaj z fasolą. Dodaj 2 szklanki wody (tak żeby nieznacznie przykryła fasolę).
  4. Dodaj cukier, pieprz.
  5. W przypadku gotowania w garnku ciśnieniowym, szczelnie zamknij naczynie i gotuj na małym ogniu przez 10 min. Potem wypuść powietrze, dodaj sól i na jeszcze 10 minut zamknij i gotuj.
  6. W przypadku gotowania w zwykłym garnku, gotuj na małym ogniu pod przykrywką,  od czasu do czasu dodając wodę. Na 5 min. rzed zakończeniem gotwania dodaj sól (opóźnia ona proces gotowania, dlatego najlepiej jest ją dodać na końcu).
  7. Podawaj na gorąco z pilavem i jugurtem.
  8. Smaczengo(: